Alle nieuwsberichten van 2021

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2021 per maand terug.
 
Maart 2021
 
18/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Hoewel het tellen van de stemmen nog niet is afgerond op het moment dat ik dit tik, is duidelijk dat de VVD en D66 de grote winnaars zijn van de Tweede Kamerverkiezingen zoals woensdagavond in de exitpolls voorspeld. De winst van D66 lijkt iets kleiner uit te vallen dan die voorspellingen, maar toch. Het is een mooie winst die verantwoordelijkheid schept voor Sigrid Kaag. Meer verantwoordelijkheid nog dan voor Mark Rutte. 
 
04/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Eurocommissaris van Gelijkheid Helena Dalli presenteerde gisteren (woensdag) de langverwachte 'Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021 - 2030'. De strategie bouwt voort op de vorige die liep van 2010 - 2020 en is onderdeel van de Europese Pijler van Sociale Rechten. 
 
02/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Vanaf 10 maart is het Meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens weer bereikbaar. Mensen met een beperking die problemen ondervinden bij het uitbrengen van hun stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart kunnen dit melden aan het meldpunt. Het meldpunt verzamelt alle negatieve en positieve ervaringen die het ontvangt en speelt deze door aan de minister van Binnenlandse Zaken, de Kiesraad en de gemeenten.
 
Februari 2021
 
16/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Nederlanders met een beperking hebben het recht een beroep te doen op allerlei voorzieningen om hun leven zo goed mogelijk in te richten. Ieder(in), de koepelorganisatie van organisaties voor mensen met een beperking en chronisch zieken, krijgt van haar achterban echter steeds meer signalen dat er op die voorzieningen in het sociaal domein wordt bezuinigd.  
 
12/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De onderwijsorganisatie van de VN, Unesco, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronapandemie op het onderwijs aan kinderen uit minderheidsgroepen op de Balkan en in Centraal-Europa. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kinderen met een beperking en Roma. Het onderzoek toont aan dat hun onderwijssituatie is verslechterd.
 
02/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Miljoenen mensen over de hele wereld krijgen op latere leeftijd last van maculadegeneratie. De macula lutea is de gele vlek in het netvlies waarmee men scherp ziet. De macula maakt het mogelijk om details te kunnen zien. Door het afsterven van de kegeltjes in de macula, lichtgevoelige cellen die contrast en kleuren waarnemen, neemt het scherpe zien af. Daardoor wordt bijvoorbeeld lezen of autorijden moeilijker. Onderzoeker Jayakrishna Ambati van de Universiteit van Virginia en zijn team hebben nu ontdekt dat een medicijn dat hivpatiënten gebruiken ook maculadegeneratie tegengaat.
 
Januari 2021
 
26/01/2021 
 
Afbeelding invoegen
 
De coronapandemie is niet goed voor de gesteldheid van onze botten. Door het vele thuiszitten en een te late diagnose van eventuele problemen zouden veel mensen in de komende jaren problemen met bewegen kunnen krijgen. Dat stelt Jane Barratt, algemeen secretaris van de internationale federatie voor veroudering
 
12/01/2021
 
 
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn, lopen een groot risico binnenshuis te vallen. Wanneer ze alleen wonen en de val zodanig ernstig is dat de zelf niemand kunnen alarmeren, is er een probleem. De Antwerpse firma Nobi ontwikkelt momenteel een lamp die de val van een oudere kan detecteren en vervolgens via een app de familie waarschuwt.