Alle nieuwsberichten van 2021

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2021 per maand terug.
 
Februari 2021
 
16/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Nederlanders met een beperking hebben het recht een beroep te doen op allerlei voorzieningen om hun leven zo goed mogelijk in te richten. Ieder(in), de koepelorganisatie van organisaties voor mensen met een beperking en chronisch zieken, krijgt van haar achterban echter steeds meer signalen dat er op die voorzieningen in het sociaal domein wordt bezuinigd.  
 
12/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De onderwijsorganisatie van de VN, Unesco, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronapandemie op het onderwijs aan kinderen uit minderheidsgroepen op de Balkan en in Centraal-Europa. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kinderen met een beperking en Roma. Het onderzoek toont aan dat hun onderwijssituatie is verslechterd.
 
02/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Miljoenen mensen over de hele wereld krijgen op latere leeftijd last van maculadegeneratie. De macula lutea is de gele vlek in het netvlies waarmee men scherp ziet. De macula maakt het mogelijk om details te kunnen zien. Door het afsterven van de kegeltjes in de macula, lichtgevoelige cellen die contrast en kleuren waarnemen, neemt het scherpe zien af. Daardoor wordt bijvoorbeeld lezen of autorijden moeilijker. Onderzoeker Jayakrishna Ambati van de Universiteit van Virginia en zijn team hebben nu ontdekt dat een medicijn dat hivpatiënten gebruiken ook maculadegeneratie tegengaat.
 
Januari 2021
 
26/01/2021 
 
Afbeelding invoegen
 
De coronapandemie is niet goed voor de gesteldheid van onze botten. Door het vele thuiszitten en een te late diagnose van eventuele problemen zouden veel mensen in de komende jaren problemen met bewegen kunnen krijgen. Dat stelt Jane Barratt, algemeen secretaris van de internationale federatie voor veroudering
 
12/01/2021
 
 
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn, lopen een groot risico binnenshuis te vallen. Wanneer ze alleen wonen en de val zodanig ernstig is dat de zelf niemand kunnen alarmeren, is er een probleem. De Antwerpse firma Nobi ontwikkelt momenteel een lamp die de val van een oudere kan detecteren en vervolgens via een app de familie waarschuwt.