Speciale podcast vraagt aandacht voor situatie blinden en slechtzienden in Nederland

10/09/2021
 
Vanaf maandag 13 september kun je zes weken lang de interactieve eyepodcast-serie De Verdwijning van Iris volgen. Daarvoor moet je een speciale app op je Smartphone downloaden waarmee je zelf het verloop van het verhaal kunt beïnvloeden met je stem. 
 
Op deze ludieke manier willen de Oogvereniging, Bartimeus, Koninkliijke Visio en Kennis over Zien aandacht vragen voor de situatie van de 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Aandacht die meer bewustwording en draagvlak moet creëren bij mensen zonder visuele beperking. Vandaar ook dat de eyepodcast-app alleen met je stem valt te bedienen. Het is de bedoeling dat je via het luisteren van de serie keuzes maakt zonder dat je werkelijk ziet wat er gebeurt. Net zoals blinden en slechtzienden heel vaak hun gehoor gebruiken in talloze situaties in het dagelijks leven.
 
De Verdwijning van Iris handelt over je tante Iris die lid blijkt te zijn van een geheimzinnig genootschap. Het verhaal wordt voorgelezen door een 40-tal bekende en onbekende Nederlanders. Vincent Bijlo mocht als blinde BN'er natuurlijk niet ontbreken, maar je zult meer stemacteurs horen die blind of slechtziend zijn. Andere bekende namen zijn Ben Cramer en Jan Terlouw.
 
Op de site Eyepodcast.nl vind je meer info over het initiatief en hoe je de app vanaf 13 september gratis kunt downloaden om het verhaal gedurende zes achtereenvolgende weken te volgen en zelf het verloop ervan te bepalen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/09/2021 - ...