NRC experimenteert één maand met voorlezen van artikelen

27/05/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De Nederlandse krant NRC is online met een experiment begonnen waarbij een spraakrobot een bepaald artikel helemaal voorleest. Van begin tot eind. Dit is onder andere bedoeld voor mensen die slechtziend of blind zijn. Mocht de hoofdredactie na een maand besluiten dat het experiment is geslaagd, zal het de service uitbreiden.
 
Hoe werkt het? De redactie selecteert dagelijks een aantal artikelen die het laat voorlezen. Dat voorlezen, gebeurt door twee spraakrobots: Fenna en Maarten. De voorgelezen artikelen van die dag staan op een speciale pagina vermeld. Bovenaan elk voor te lezen artikel staat het symbool van een luidspreker. Wanneer je daarop klikt, begint het voorlezen. Naast het symbool staat ook de tijd die het voorlezen in beslag neemt. Onderaan het artikel kun je als luisteraar je commentaar kwijt. Vond je het geweldig of heb je op- en aanmerkingen?
 
Ik heb als proef  'Staatskaping dwingt Den Haag tot scherpere morele koers' geluisterd. Wat vond ik ervan? De spraakrobot in dit geval Maarten, articuleert duidelijk. Het nadeel is wel dat dit op dezelfde eentonige manier gebeurt. Daardoor weet je als luisteraar niet waar het belang in een bepaalde uitspraak of alinea ligt. Steeds hetzelfde spreektempo stompt op den duur ook af. Verder geeft de spraakrobot niet aan wanneer het iemand citeert. Dat maakt het lastig om te bepalen wie wat heeft gezegd.
 
Ik heb het artikel ook gelezen. Zodoende kwam ik op mijn bedenkingen. Wat is jouw ervaring?
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/05/2021 - ...