Elon Musk in Saturday Night Live: 'Ik heb Asperger Syndroom'

11/05/2021
 
De Amerikaanse ondernemer Elon Musk, bekend van de Tesla elektrische auto's, was zaterdagavond gastpresentator van het populaire Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live. Daarin onthulde hij dat hij Asperger Syndroom heeft. Het was voor het eerst dat Musk, 49, hiermee naar buitenkwam.
 
Saturday Night Live is een komische show en Musk maakte dan ook diverse grappen over zijn autistische aanleg. 'Ik leg niet altijd veel intonatie of variatie in de manier waarop ik spreek ...Men heeft mij verteld dat dat zeer komisch is.' De tweede grap ging over zijn sociaal mediagebruik. 'Kijk, ik weet dat ik soms vreemde zaken tweet. Zo werkt mijn brein nu eenmaal. Tegen iedereen die ik heb beledigd wil ik zeggen: ik heb de elektrische auto heruitgevonden, ik stuur mensen naar Mars in een ruimteschip. Dacht je dat ik dan ook een normale kerel ben die makkelijk in de omgang is?'
 
Mensen met Asperger Syndroom hebben vaak moeite met het leggen van sociale contacten. Daarentegen blinken ze vaak wel uit in een bepaalde vaardigheid. Mei 2013 interviewde ik Maja Kristine Johansson in Denemarken die toen net twee jaar wist dat ze Asperger Syndroom heeft. Lees nog eens na hoe ze tot die ontdekking kwam en welk inzicht haar dat gaf over haar persoonlijkheid en kijk op het leven.
 
Overigens verschenen er tijdens de uitzending al tweets van twitteraars die betwijfelden of Musk wel echt Asperger Syndroom heeft. Het blijft natuurlijk een comedyshow. Ik ga er maar vanuit dat hij de waarheid sprak. Het is geen zaak om over te liegen. Ook niet in een comedyshow. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/05/2021 - ...