Artsen met beperking lopen tegen vooroordelen op

26/04/2021
 
Een flink deel van de wereldbevolking heeft een beperking of chronische ziekte. Huisartsen en andere medici nemen gezondheidsklachten van zulke patiƫnten echter niet altijd serieus. Sterker, huisartsen en medici die zelf een beperking hebben, lopen ook tegen vooroordelen van hun collega's op.
 
Neem Sarah Islam. In haar vierde studiejaar voor arts aan de universiteit van Indiana (VS) ontwikkelde zij een chronische ziekte met klachten als vermoeidheid, pijn en cognitieve problemen. Dat had gevolgen voor haar studie en de manier waarop medestudenten naar haar keken. Wanneer ze vertelde dat ze pijn had, interpreteerden de andere studenten dat als luiheid. Wanneer ze de lift nam in plaats van de trap, zeiden studieadviseurs dat dit 'niet professioneel is als arts'. Sarah ziet een link tussen hoe collega artsen met elkaar omgaan en hoe artsen met patiĆ«nten met een beperking omgaan. 
 
Bij de BBC vertellen ook andere medici met een beperking uit de VS en het Verenigd Koninkrijk hun verhaal. Met de studie van Sarah is het overigens goed gekomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/04/2021 - ...