Nieuws over/voor personen met een beperking

Op deze pagina plaats ik vanaf 2020 enkele keren per week nieuws inzake leven met beperking. Onderwerpen waarop ik mij concentreer, zijn: inclusie, toegankelijkheid, wet- en regelgeving in Nederland en/of België/Vlaanderen. Ook opmerkelijk nieuws over leven met beperking uit de rest van de wereld kan de revue passeren. Ten slotte komen medische noviteiten aan bod. Na een maand verdwijnen de nieuwsberichten naar het nieuwsarchief zodat je niet eindeloos naar beneden hoeft te scrollen. Elk bericht op deze pagina bestaat uit de eerste alinea, de zogenaamde 'lead'. Daarin staat een link die je leidt naar een pagina met het volledige artikel.
 
Februari 2020
 
21/02/2020
 
 
In Nederland, Duitsland, Finland en Spanje reis je het meest comfortabel en punctueel met de trein. Op de Balkan kun je de trein beter links laten liggen. Het ergst is de situatie in Albanië. Daar reed tussen november 2019 en februari 2020 sowieso geen enkele trein wegens geldgebrek om de locomotief van brandstof te voorzien. Als de trein er wel rijdt, kom je terecht in een trein met gebroken ramen en zonder verlichting wegens vandalisme. De locomotieven vallen er ook bijna uit elkaar.
 
19/02/2020
 
 
Wie (her)kent het niet: (te) hoge drempel bij het binnengaan van een winkel? Te veel obstakels in een winkel waardoor je niet normaal kunt lopen? Het ontbreken van een gehandicaptentoilet in een restaurant of een gehandicaptentoilet dat als opslagplaats blijkt te worden gebruikt? Het midden- en kleinbedrijf (voor de Vlaamse lezers: bij jullie zijn dat de kmo's) zegt toe meer werk te gaan maken van een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ongeacht de aard van de beperking. De site MKB Toegankelijk is een belangrijke aanzet daartoe.
 
11/02/2020
 
 
 
De NS heeft samen met de Oogvereniging een app ontwikkeld die blinde en slechtziende reizigers vertelt wat er op de borden boven de perrons staat. Zo wordt deze informatie voor hen toegankelijker en kunnen ze dus beter zelfstandig reizen. De app heeft de naam Perronwijzer gekregen.
 
10/02/2020
 
 
 
In Nederland heeft de minister van Media, Arie Slob, een nieuwe Mediawet klaar die hij wil indienen bij het parlement. Belangenorganisaties voor ouderen en mensen met een beperking vinden dat deze gewijzigde wet onvoldoende rekening houdt met de noden van hun achterban. Zij hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek de wet terug te sturen naar de tekentafel.
 
04/02/2020
 
 
Het European Disability Forum (EDF), een koepelorganisatie voor Europese gehandicaptenorganisaties, vraagt dat Europees vastgelegde rechten voor mensen met een beperking ook na de Brexit blijven gelden. Voor Britse gehandicapten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten en gehandicapte EU-onderdanen in het VK.