Nieuws over/voor personen met een beperking

Op deze pagina plaats ik vanaf 2020 enkele keren per week nieuws inzake leven met beperking. Onderwerpen waarop ik mij concentreer, zijn: inclusie, toegankelijkheid, wet- en regelgeving in Nederland en/of België/Vlaanderen. Ook opmerkelijk nieuws over leven met beperking uit de rest van de wereld kan de revue passeren. Ten slotte komen medische noviteiten aan bod. Na een maand verdwijnen de nieuwsberichten naar het nieuwsarchief zodat je niet eindeloos naar beneden hoeft te scrollen. Elk bericht op deze pagina bestaat uit de eerste alinea, de zogenaamde 'lead'. Daarin staat een link die je leidt naar een pagina met het volledige artikel. Ik begin uiteraard met nieuws in de maand januari 2020. 
 
Januari 2020
 
21/01/2020
 
 
De ministers Hugo de Jonge (VWS, foto) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) hebben de Taskforce Wonen en Zorg in het leven geroepen. Deze taskforce moet gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgorganisaties samenbrengen in het streven ouderen en mensen met een ondersteuningsbehoefte zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Via passende huisvesting wordt zo het moment van opname in bijvoorbeeld een verpleeghuis uitgesteld.
 
17/01/2020
 
 
 
In Europa leven veel mensen in instellingen, omdat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Het gaat dan om dak- en thuislozen, mensen met een beperking en mensen met psychische problemen. Hoeveel het er zijn doorheen heel de EU, daar zijn geen betrouwbare cijfers over. Eurocommissaris Helena Dalli wil af van die instellingen. Waar mogelijk moet iedereen de mogelijkheid krijgen om zo zelfstandig mogelijk te leven, via community based care of Independent Living.
 
 14/01/2020
 
 
Hoe kunnen doven/slechthorenden groepsgesprekken of vergaderingen volgen, als de andere deelnemers niet kunnen liplezen of de Nederlandse Gebarentaal/Vlaamse Gebarentaal niet beheersen? De Rotterdamse ondernemer Jari Hazelebach (foto) heeft het technische antwoord op die vraag gevonden. Zijn vinding SpeakSee komt dit jaar op de markt, vertelt hij in een interview met de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO NCW.
 
13/01/2020
 
 
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft eind vorig jaar treinen van het type M7 besteld, bovenop een eerdere bestelling van 445 stuks die vanaf deze lente dienst gaan doen.  Deze dubbeldekstreinen zijn echter niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking, omdat de instaphoogte niet overeenkomt met een van de standaardperronhoogtes die in België gelden. De Nationale Hoge Raad Personen met een Handicap (NHRPH) doet zijn beklag
 
11/01/2020
 
Democratisch presidentskandidate Amy Klobuchar
 
In de Verenigde Staten is de toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer voor mensen met een beperking zeer goed geregeld dankzij de Americans with Disabilities Act. Op andere terreinen, zoals werk en inkomen en onderwijs, lopen mensen met een beperking echter ook in de VS nog achterop. De afgelopen maanden hebben talloze Democratische presidentskandidaten zich over hun positie uitgelaten, meldt The New York Times.
 
08/01/2020
 
 
Frontotemporale dementie treedt al op op jonge leeftijd, tussen de 40 en 50 jaar. De meest opvallende verschijnselen zijn een verandering in gedrag en persoonlijkheid bij degene die het treft. De levensverwachting is na constatering niet meer dan tien jaar erbij en er is geen geneesmiddel. Wat de voortgang wel aanzienlijk kan verminderen, is een verandering in leefstijl. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Californië.
 
01/01/2020
 
 
 
Helena Dalli is de komende vijf jaar als Eurocommissaris van Gelijkheid ook verantwoordelijk voor het Europese beleid inzake de EU-burgers met een beperking. In de EU leven ongeveer 100 miljoen mensen met een beperking, waaronder zo'n 32 miljoen met een zware beperking. Wat gaat Helena Dalli t/m 2024 ondernemen om hun maatschappelijke positie te verbeteren en volledige inclusie naderbij te brengen? Haar verdediging als nieuwe Eurocommissaris van Gelijkheid voor het Europees Parlement bracht al enkele zaken aan het licht.