Nieuws over/voor personen met een beperking

Op deze pagina plaats ik enkele keren per maand nieuws inzake leven met beperking. Onderwerpen waarop ik mij concentreer, zijn: inclusie, toegankelijkheid, wet- en regelgeving in Nederland en/of België/Vlaanderen. Ook opmerkelijk nieuws over leven met beperking uit de rest van de wereld kan de revue passeren. Ten slotte komen medische noviteiten aan bod. Na een maand verdwijnen de nieuwsberichten naar het nieuwsarchief. Er is een nieuwsarchief 2020, een nieuwsarchief 2021. en er komt een nieuwsarchief 2022. Elk bericht op deze pagina bestaat uit de eerste alinea, de zogenaamde 'lead'. Daarin staat een link die je leidt naar een pagina met het volledige artikel.
 
Januari 2022
 
18/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door het afsterven van neuronen in een klein gedeelte van de hersenstam, genaamd 'de zwarte materie'. Maar waardoor sterven die neuronen nu af? Onderzoekers van de UCLouvain (Katholieke Universiteit in Louvain-la-Neuve) hebben het gen ontdekt dat daar een rol in speelt. Een gen dat al heel lang bekend is: PARK7.
 
11/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Eind 2020 hield de NS een onderzoek onder dove en slechthorende treinreizigers over hoe zij hun contact met de klantenservice ervaarden en hoe dat beter zou kunnen. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek heeft NS nu verbeteringen doorgevoerd, bericht Hoormij.
 
03/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De 16-jarige Jake Litvag uit de VS heeft autisme. Bij hem ontbreekt het MYT1L gen. Onderzoekers weten al dat dit ontbreken van het gen autisme veroorzaakt in 1 op de 10.000 à 50.000 gevallen. Het is dus een zeldzame oorzaak van autisme die wetenschappers graag verder willen onderzoeken. Dit doen zij nu dankzij bloedcellen van Jake en een forse financiële bijdrage van zijn ouders.