Nieuws over/voor personen met een beperking

Op deze pagina plaats ik enkele keren per maand nieuws inzake leven met beperking. Onderwerpen waarop ik mij concentreer, zijn: inclusie, toegankelijkheid, wet- en regelgeving in Nederland en/of België/Vlaanderen. Ook opmerkelijk nieuws over leven met beperking uit de rest van de wereld kan de revue passeren. Ten slotte komen medische noviteiten aan bod. Na een maand verdwijnen de nieuwsberichten naar het betreffende nieuwsarchief. Er is al een nieuwsarchief 2020 en in de loop van 2021 bouwt zich ook het nieuwsarchief 2021 op. Elk bericht op deze pagina bestaat uit de eerste alinea, de zogenaamde 'lead'. Daarin staat een link die je leidt naar een pagina met het volledige artikel.
 
April 2021

13/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Muziek uitbeelden in gebarentaal gebeurt steeds vaker tijdens concerten. Maar hoe breng je het gevoel in een lied zo goed mogelijk over? Een lied dat zijn immers niet alleen woorden. Er zit ook een bepaalde stemming/emotie in. In de Verenigde Staten loopt nu een project om tien songs van zwarte vrouwelijke artiesten om te zetten in American Sign Language (ASL), daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met het ook overbrengen van de emotionele lading.
 
09/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
In Nederland zijn mensen met een beperking sterk ondervertegenwoordigd in politieke functies. Slechts 0,5% van de ongeveer 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een structurele functionele beperking. Daarom is het Ministerie van Binnenlandse Zaken twee pilots gestart om meer mensen met beperking een politieke functie te laten uitoefenen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voert de pilots effectief uit.
 
01/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Kinderen met autisme hebben moeite met het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om emoties te herkennen. Tot nu toe proberen therapeuten hen om emoties te leren herkennen via afbeeldingen op kaartjes en foto's. Dat kan binnenkort anders. Digitaal via de app Emoface.