Nieuws over/voor personen met een beperking

Op deze pagina plaats ik enkele keren per maand nieuws inzake leven met beperking. Onderwerpen waarop ik mij concentreer, zijn: inclusie, toegankelijkheid, wet- en regelgeving in Nederland en/of België/Vlaanderen. Ook opmerkelijk nieuws over leven met beperking uit de rest van de wereld kan de revue passeren. Ten slotte komen medische noviteiten aan bod. Na een maand verdwijnen de nieuwsberichten naar het nieuwsarchief. Er is een nieuwsarchief 2020, een nieuwsarchief 2021 en een nieuwsarchief 2022. Elk bericht op deze pagina bestaat uit de eerste alinea, de zogenaamde 'lead'. Daarin staat een link die je leidt naar een pagina met het volledige artikel.
 
November 2022
 
22/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Mensen met een autismespectrumstoornis verwerken informatie anders in hun hersenen. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de oorzaak daarvan is, is onbekend. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, lijkt een stukje van de puzzel te hebben opgelost. Een mutatie in het Neurologin-3 gen, dat bekendstaat als een gen dat autisme bij mensen veroorzaakt, zorgt voor een overprikkeld brein
 
14/11/2022 
 
Afbeelding invoegen
 
Wandelen in het centrum van Antwerpen is in de 16 1/2 jaar dat ik er nu woon altijd al een beproeving geweest. Ik kan me niet herinneren dat er geen jaar was waar ergens wel een bouwwerf was opgetrokken. Neem daarbij de immer slechte staat van de meeste trottoirs en je hebt al een ideale uitgangspositie voor een survivaltocht. November 2022 spant echter de kroon. Een verslag in tekst en foto's.
 
03/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Dinsdag 1 november heeft de Tweede Kamer een door Lucille Werner (CDA) ingediende motie aangenomen waarin zij vraagt om een nationale strategie om de achterstand en uitsluiting van mensen met een beperking op te heffen. Werner diende de motie in de laatste week van oktober in met steun van Mo Mohandis (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks).