Alle nieuwsberichten van 2022

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2022 per maand terug.
 
April 2022
 
14/04/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Al decennialang proberen wetenschappers uit te vinden wat de oorzaak is van multiple sclerosis (MS). Een onderzoek door de Amerikaanse Harvard University in miljoenen bloedmonsters van Amerikaanse militairen lijkt nu de veroorzaker te kunnen benoemen: het Epstein-Barrvirus.  
 
11/04/2022 
 

Het is vandaag Internationale Parkinsondag. In Nederland zijn er ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, in België zo'n 40.000. De Vlaamse Ilse Verheyen gaat ondanks haar ziekte eind mei iets heel bijzonders ondernemen: een zesdaagse trektocht boven de poolcirkel. Bekijk eerst de bovenstaande video die uitlegt hoe Parkinson ontstaat, wat de symptomen zijn en wat er al tegen te doen valt.

06/04/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Wanneer wetenschappers onderzoek willen doen naar ziekten bij mensen waarvoor proefdieren zoals muizen niet geschikt blijken, kunnen ze tegenwoordig organoïden kweken. Dit zijn verkleinde en versimpelde versies van organen. Organoïden van de hersenen zijn nu gebruikt in een Europees onderzoek naar autismespectrumstoornis die ontstaat door een verandering in het gen CDH8.  
 
Maart 2022
 
22/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Passagiers met een beperking die zich gediscrimineerd voelen tijdens een vlucht of (bus-/trein-)rit in de EU kunnen deze incidenten nu melden bij het European Disability Forum dat de klachten gaat verzamelen in een database. De database wordt op vrijdag 8 april wereldkundig gemaakt, maar je kunt er nu al in terecht.
 
15/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge heeft onderzoek gedaan naar hoe de rechtspraak verloopt bij verdachten van een misdrijf die een autismespectrumstoornis hebben. De uitkomsten zijn niet bemoedigend.
 
07/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
In Oekraïne leven minstens 2,7 miljoen mensen met een beperking. Zij lopen door hun beperktere mobiliteit extra gevaar in de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ieder(in) en het European Disability Forum (EDF) doen dan ook een oproep aan regeringen om bij de strijdende partijen te pleiten voor respectering van artikel 11 van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met Beperking.
 
Februari 2022
 
11/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Na een schrijfproces dat jaren in beslag heeft genomen, is mijn autobiografie nu uit! Ik vertel daarin het verhaal over mijn leven tot nu toe. En dan met name over de jaren dat ik met een fysieke beperking rondloop. 
 
08/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Glaucoom is een oogziekte waarbij zenuwvezels van de oogzenuw verloren gaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, leidt dit tot blindheid. Wereldwijd hadden 80 miljoen mensen glaucoom in 2020. Canadese onderzoekers zeggen nu te hebben ontdekt hoe glaucoom ontstaat.
 
Januari 2022
 
24/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Alzheimer treft steeds meer mensen wereldwijd. Alhoewel wetenschappers een goed beeld hebben van hoe de cognitieve stoornis ontstaat, lukt het ze tot op heden niet een passende remedie daartegen te ontwikkelen. 'We zitten op het verkeerde spoor', zegt Anne Robinson, Hoofd chemische engineering van Carnegie Mellon (foto). 
 
18/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door het afsterven van neuronen in een klein gedeelte van de hersenstam, genaamd 'de zwarte materie'. Maar waardoor sterven die neuronen nu af? Onderzoekers van de UCLouvain (Katholieke Universiteit in Louvain-la-Neuve) hebben het gen ontdekt dat daar een rol in speelt. Een gen dat al heel lang bekend is: PARK7.
 
11/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Eind 2020 hield de NS een onderzoek onder dove en slechthorende treinreizigers over hoe zij hun contact met de klantenservice ervaarden en hoe dat beter zou kunnen. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek heeft NS nu verbeteringen doorgevoerd, bericht Hoormij.
 
03/01/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De 16-jarige Jake Litvag uit de VS heeft autisme. Bij hem ontbreekt het MYT1L gen. Onderzoekers weten al dat dit ontbreken van het gen autisme veroorzaakt in 1 op de 10.000 à 50.000 gevallen. Het is dus een zeldzame oorzaak van autisme die wetenschappers graag verder willen onderzoeken. Dit doen zij nu dankzij bloedcellen van Jake en een forse financiële bijdrage van zijn ouders.