Veroorzaakt het Epstein-Barrvirus multiple sclerosis (MS)?

14/04/2022
 
Al decennialang proberen wetenschappers uit te vinden wat de oorzaak is van multiple sclerosis (MS). Een onderzoek door de Amerikaanse Harvard University in miljoenen bloedmonsters van Amerikaanse militairen lijkt nu de veroorzaker te kunnen benoemen: het Epstein-Barrvirus
 
Het Epstein-Barrvirus is een doodgewoon virus dat ieder mens kan oplopen. Het veroorzaakt eerst en vooral klierkoorts en wordt doorgegeven via speeksel. Klierkoorts staat daarom ook bekend als de 'kusziekte'. In bloedmonsters van 955 soldaten vond men het Epstein-Barrvirus. Zij ontwikkelden enkele jaren later allemaal multiple sclerosis. Degenen die geen Epstein-Barrvirus in hun bloed hadden, kregen geen MS.
 
Helaas is dit wetenschappelijk onvoldoende bewijs om het Epstein-Barrvirus definitief als de dader aan te wijzen. Pas als sluitend kan worden bewezen dat als je het virus niet oploopt je ook geen MS krijgt, kunnen we met 100% zekerheid zeggen dat er een 1-op-1 verband bestaat. Valt er ondertussen al iets te doen tegen MS zelf? Moderna is bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Dat gaat op zijn minst nog vele jaren duren. De ontwikkeling van een vaccin om de symptomen van MS te bestrijden, lijkt in de tussentijd een haalbare oplossing. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat HIV-medicijnen de kans op MS verkleinen. Allereerst moet duidelijk worden of het Epstein-Barrvirus direct vanaf de infectie MS veroorzaakt of dat de aanwezigheid in het lichaam na verloop van tijd het immuunsysteem zodanig in de war schopt dat MS daardoor de kans krijgt zich te ontwikkelen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/04/2022 - ...