Alle nieuwsberichten van 2023

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2023 per maand terug.
 
Maart 2023
 
28/03/2023
 
Wetenschappers van King's College in Londen concluderen na onderzoek dat mensen met mentale problemen zoals depressie, bipolaire stoornis of angststoornissen fysiek sneller verouderen dan zou moeten gezien hun eigenlijke leeftijd. Het verschil bedraagt bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis zo'n twee jaar. 
 
21/03/2023
 
De Duitse versie van het kinderprogramma Sesamstraat krijgt vanaf de herfst 2023 een nieuwe bewoonster, Elin. Elin is een pop die een meisje van zeven jaar oud in een rolstoel representeert. Elin is geïnteresseerd in cijfers en techniek. Verder is ze soms ongeduldig wanneer dingen niet helemaal gaan zoals ze die in gedachten heeft.
 
17/03/2023
 
In de Verenigde Staten zijn oogdruppels van de merken EzriCare Artificial Tears en Delsam Pharma's Artificial Tears vorige maand van de markt gehaald op aandrang van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Die hadden van 68 gebruikers klachten ontvangen over de producten.
 
13/03/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Beste Mark Rutte, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen moet mij als Nederlands staatsburger het nodige van het hart. De VVD-slogan voor deze verkiezingen luidt ‘Doen wat nodig !s’. Wat nodig is in Nederland is meer flexibiliteit in de wet- en regelgeving. Maar dat doe je nou net niet. Ik geef een paar persoonlijke voorbeelden, maar weet zeker dat vele andere Nederlanders met legio andere voorbeelden kunnen komen. Nederlanders met en zonder beperking.
 
06/03/2023
 
Belangenorganisaties Bartiméus Fonds en Oogvereniging Nederland zeggen in een artikel op Nu.nl zich zorgen te maken over de gevolgen van de langdurige ov-stakingen in Nederland voor de blinden en slechtzienden. Vooral de geplande staking op woensdag 15 maart valt slecht bij de organisaties. Dan vinden immers de Provinciale Statenverkiezingen plaats.
 
Februari 2023
 
16/02/2023
 
MS, Multiple Sclerose, gaat veelal gepaard met pijnlijke ontstekingen van spieren en gewrichten. Neurowetenschappers van Virginia University denken de veroorzaker van die ontstekingen te hebben gevonden
 
09/02/2023
 
In Indonesië is sekswerk een taboe onderwerp, laat staan sekswerk met als doelgroep mensen met beperking. Tijdens een fellowship in Nederland raakte de Indonesische fotograaf Hendra Eka geïntrigeerd door sekswerkers die mensen met een beperking seksualiteit/intimiteit bieden. Hij benaderde sekswerker Lisette Mepschen of hij haar een tijdje mocht volgen in haar werk. Zij en haar klanten toonden geen bezwaar. Resultaat is een uitgebreide fotoreportage op de site van de Volkskrant.
 
02/02/2023
 
In 2025 moeten verschillende diensten en producten die ondernemers leveren geschikt zijn voor mensen met een beperking. Dat stelt de European Disability Act die de komende twee jaar in Nederland wordt geïmplementeerd. Nederlandse ondernemers, zowel het midden- en kleinbedrijf (KMO's voor de Vlaamse lezers) als de grote ondernemingen, moeten dus aan de bak om dat tijdig te realiseren. Daarom hielden werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW op vrijdag 27 januari een ronde tafel conferentie over dit onderwerp. 
 
Januari 2023
 
24/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Belgische treinreizigers die behoefte hebben aan reisassistentie kunnen deze vanaf nu ook aanvragen met een speciale app. De app werkt snel en je hoeft je gegevens maar één keer in te geven.
 
16/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
In een opiniestuk in het NRC van woensdag 11 januari pleiten publiciste Linda Duits en medeoprichter van Stichting Tiresias Joke Storm voor het in de wet regelen van recht op sekszorg voor mensen met een beperking. Toen ik het las, moest ik gelijk aan mijn eerste boek denken. Dat handelt deels over seksualiteit bij mensen met een fysieke beperking en/of chronische ziekte (foto).
 
05/01/2023
 
Voor wie het woensdagavond 4 januari heeft gemist: onder andere Sven Appels uit Herentals (46) vertelde op Een in het programma Durf te vragen aan Siska Schoeters over hoe zijn leven met autisme eruit ziet. Heel gestructureerd, zo blijkt. En hij is een kei in het oplossen van rubikskubussen