Vlaamse evenementen en festivals nauwelijks volledig toegankelijk

02/08/2023
 
Van de 7.112 in 2022 in Vlaanderen georganiseerde evenementen en indoorconcerten voldeden slechts  65 zodanig dat ze het label toegankelijk kregen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het refereert daarbij aan cijfers die Vlaams parlementslid voor Groen Ann De Martelaer opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers.
 
Sinds 2012 kunnen festivals en evenementen het label 'toegankelijk event' krijgen, als ze volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Inter, het Vlaams expertisecentrum rond toegankelijkheid, kent dat label toe. In 2022 hadden dus 65 evenementen het label. Dit wil overigens niet zeggen dat de meer dan 7.000 overige festivals en evenementen totaal ontoegankelijk zijn. De meeste doen hun best om mensen met een beperking zo goed mogelijk deel te laten zijn van het spektakel. Of dat in die gevallen altijd toereikend gaat zijn, weet je dan echter niet zeker als persoon met beperking.
 
Om het label te verkrijgen, kunnen organisatoren een adviesgesprek op maat en een doorlichting van hun evenement aanvragen bij Inter. Dat kost maximaal 500 euro. De kleinere evenementen hikken hier tegenaan. Vandaar dat De Martelaer aan de minister voorstelt Inter structurele steun te geven, zodat het gratis kan werken aan de verstrekking van de labels. Minister Somers gaat daar (nog) niet op in. Hij wijst erop dat Inter ook een gratis gids heeft waarmee festivals en evenementen zelf aan de slag kunnen om volledig toegankelijk te worden.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/08/2023 - ...