Er schort nog veel aan toegankelijkheid ziekenhuiswebsites

27/11/2023
 
Wie een beperking heeft, kan niet uit de voeten op Nederlandse ziekenhuiswebsites. Gehandicaptennieuws haalt vandaag een onderzoek hierover aan uitgevoerd door Cardan Technology.
 
Geen enkel Nederlands ziekenhuis blijkt online voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Wat de aard van de beperking ook is. De onderzoekers testten de websites op 28 criteria zoals video's voor slechthorenden, duidelijk leesbare teksten en knoppen en een goede navigatie. De conclusie: geen enkel ziekenhuis is volledig digitaal toegankelijk. Van de 80 onderzochte websites voldeden 47 niet aan de helft of meer van de criteria. Eén ziekenhuiswebsite was alleen toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking.
 
Volgens de onderzoekers zorgt de slechte toegankelijkheid ervoor dat mensen met een beperking vastlopen bij het gebruikmaken van ziekenhuiswebsites. Alle ziekenhuizen scoren daarom een nul. 'Iemand die een afspraak wil plannen of gegevens moet invullen, kan dat vaak niet vanwege een probleem met de toegankelijkheid. Dan scoor je een nul, want je haalt de finish niet.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/11/2023 - ...