Gevaarlijke oogdruppels van de markt gehaald in de VS

17/03/2023
 
In de Verenigde Staten zijn oogdruppels van de merken EzriCare Artificial Tears en Delsam Pharma's Artificial Tears vorige maand van de markt gehaald op aandrang van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Die hadden van 68 gebruikers klachten ontvangen over de producten.
 
De klagers meldden gele of groene etter van de ogen, pijn of een oncomfortabel gevoel, wazig zicht, gevoeligheid voor licht. De veroorzaker blijkt de Pseudomonas aeruginosa bacterie te zijn. Het is voor het eerst dat deze bacterie in de VS werd waargenomen. De genoemde merken zijn producten van het wereldwijd opererende Global Pharma met hoofdkantoor in India. Een woordvoerder van de firma zegt dat testen tot nu toe geen directe link met de firma laten zien. Afgelopen week maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration bekend dat ook enkele merken oogdruppels van de firma's Pharmedica en Apotex uit voorzorg door de firma's uit de schappen zijn gehaald.
 
Tot nu toe is één gebruiker van de producten van Global Pharma overleden, acht anderen meldden gezichtsverlies en vier raakten een oog kwijt doordat een operatie noodzakelijk bleek. Een korte check via Google lijkt erop te duiden dat de genoemde oogdruppels niet (meer) in BelgiĆ« en Nederland verkrijgbaar zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/03/2023 - ...