Simpele eeg-scan toont cognitieve achteruitgang Parkinson patiënten

13/06/2023
 
Cognitieve achteruitgang of zelfs dementie komt vaak voor bij mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een simpele eeg-scan die achteruitgang al kan vaststellen.
 
Tijdens eens eeg-scan wordt een elektrode op het hoofd geplaatst om laagfrequente hersengolven te meten in de frontale cortex. Een eeg-scan van slechts enkele minuten blijkt al voldoende gegevens te verzamelen om te bepalen of het cognitieve vermogen van een Parkinson patiënt is achteruitgegaan. Normaal test men het cognitieve vermogen bij deze mensen met vragen op papier. Het nadeel hiervan is dat de patiënt zich erop kan instellen en dat bij herhaling de uitkomst van de test dus niet meer betrouwbaar is. Naast het monitoren van een eventuele cognitieve achteruitgang, zou de eeg-scan ook kunnen worden ingezet om te zien of bepaalde medicijnen of breinstimulatie werken om de achteruitgang te stoppen. De onderzoekers ontdekten verder dat een cognitieve achteruitgang samenhangt met een verminderde activiteit van laagfrequente hersengolven.
 
Van de Amerikanen met de diagnose Parkinson ondervindt zo'n 30% cognitieve problemen bij het vaststellen van de diagnose. Gedurende het verloop van het ziekteproces loopt dit op tot zelfs 80%.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/06/2023 - ...