Toegankelijkheid Nederlandse stemlokalen nog steeds niet optimaal

02/05/2023
 
Tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen konden kiezers met een beperking hun ervaringen weer melden bij het Meldpunt onbeperkt stemmen van Ieder(in). In totaal lieten 123 stemmers met een beperking hun ervaring achter.
 
Van die 123 reacties was 46% positief en 38% negatief. Mensen met een fysieke beperking noteerden regelmatig moeilijkheden om het stemlokaal binnen te komen met hun rolstoel of scootmobiel. Scootmobielen bleken ook vaak niet in het stemhokje te passen. Mensen met een lichamelijke of visuele beperking mogen een beroep doen op assistentie in het stemhokje. Dat was niet bij ieder stembureau bekend. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking moeten het zonder assistentie doen en dat maakt het stemmen voor hen in sommige gevallen lastig. Tot slot betreurden sommige stemmers het dat er helemaal geen voorzorgsmaatregelen meer waren in verband met corona. Mensen met een kwetsbare gezondheid voelden zich daardoor niet veilig, schrijft Ieder(in).
 
Ieder(in) komt met een aantal aanbevelingen om het stemproces in 2024, verkiezingen Europees Parlement, beter en veiliger te laten verlopen. Daarbij focussend op toegankelijkheid en veiligheid. In het originele bericht op hun site valt ook het complete rapport te downloaden.
 
Ieder(in) is de koepelorganisatie van organisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/05/2023 - ...