Chinese dove kinderen horen weer dankzij gentherapie

02/11/2023
 
Vijf Chinese kinderen die doof zijn geboren, horen weer dankzij een nieuwe gentherapie. De kinderen horen nu alle geluiden zonder hulpmiddelen. Bij één kind werkte de gentherapie echter niet.
 
De gentherapie houdt in dat de kinderen een onschadelijk virus in hun oor krijgen dat DNA in het binnenste van het oor verspreidt. Zo worden de zogenaamde haarcellen hersteld. Een mens heeft 16.000 haarcellen in het binnenste van één oor. Deze vibreren normaal op verschillende geluidsfrequenties waardoor je in staat bent te horen. Bij de betreffende kinderen functioneerden de haarcellen niet, omdat de kinderen met een defect in een bepaald gen waren geboren. Dat defect in het specifieke gen leidt in 1 tot 3% van de gevallen tot aangeboren doofheid. Dat de toegepaste therapie bij één kind geen resultaat opleverde, heeft waarschijnlijk te maken met een immuniteit voor het gebruikte virus.
 
De kinderen bij wie de therapie is toegepast, horen nu alles weer. Sommigen klagen zelfs al over te veel lawaai. Een uitgebreid artikel over het experiment met de gentherapie en de resultaten vind je bij MT Technology Review.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/11/2023 - ....