Eerste volledig voor blinden aangepast postkantoor geopend in Boekarest

19/04/2023
 
In de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft Roemeense Post een postkantoor geopend dat volledig aangepast is voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen daar hun post- en bankzaken nu helemaal zelfstandig regelen.
 
Het postkantoor beschikt onder andere over het 'Step-Hear systeem. Het systeem werkt via een app die de visueel beperkte vooraf installeert op zijn Smartphone. Zodra hij/zij het postkantoor binnenstapt, maakt de app connectie met de in het pand aanwezige sensoren. Daardoor krijgt de blinde/slechtziende een opgenomen audioboodschap te horen die hem precies vertelt hoe te navigeren binnen in het gebouw en over de toegankelijkheid ervan. De audio opname informeert verder over de diensten die in het postkantoor beschikbaar zijn, waar de loketten zich bevinden, hoe er te geraken en hoe het gebouw weer te verlaten. Ook posters en andere informatie zijn aangepast. Bijvoorbeeld met teksten in braille.
 
Het postkantoor bevindt zich vlak bij het kantoor van de Roemeense Blindenvereniging. Roemeense Post beraadt zich nog of deze aanpassingen ook in andere postkantoren elders in de stad of in andere steden kunnen worden ge├»nstalleerd. Roemeni├ź telt zo'n 100.000 personen met een visuele beperking. Ik interviewde in 2014 een van hen, Radu Sergiu Ruba.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/04/2024 - ...