European Disability Forum wil meer personen met beperking in EP

05/12/2023
 
 
In heel Europa heeft ongeveer 15% van de bevolking een beperking. Dat valt niet terug te zien in het Europees Parlement waar minder dan 5% van de huidige leden zich identificeren als persoon met een beperking. Tijd voor actie om die scheve representatie meer in balans te krijgen, zegt European Disability Forum (EDF).
 
EDF doet een beroep op de fracties in het EP om meer kandidaten met een beperking op hun lijsten te zetten voor de verkiezingen van het EP in juni 2024. Vooral vrouwen met een beperking zijn sterk ondervertegenwoordigd en verdienen derhalve een verkiesbare plek. Om daadwerkelijk campagne te kunnen voeren als persoon met beperking is het verder noodzakelijk dat de Europese partijen actieve ondersteuning geven aan kandidaten met beperking, waar nodig. Uiteraard moeten de campagnelocaties zelf ook geschikt gemaakt zijn. Niet alleen voor de kandidaat, maar tevens voor de geïnteresseerde bezoekers met een beperking van zo'n meeting.
 
Ook de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten dienen in actie te schieten. Zo gelden in het merendeel van de lidstaten nog steeds restricties die het lastig of zelfs onmogelijk maken voor personen met een beperking om te stemmen of verkozen te worden.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/12/2023