Belangenorganisaties blinden en slechtzienden bezorgd over ov-staking op verkiezingsdag

06/03/2023
 
Belangenorganisaties Bartiméus Fonds en Oogvereniging Nederland zeggen in een artikel op Nu.nl zich zorgen te maken over de gevolgen van de langdurige ov-stakingen in Nederland voor de blinden en slechtzienden. Vooral de geplande staking op woensdag 15 maart valt slecht bij de organisaties. Dan vinden immers de Provinciale Statenverkiezingen plaats.
 
Woordvoerders van de organisaties wijzen erop dat veel blinden en slechtzienden afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om in het stembureau te geraken. Ingrid den Hertog van Bartiméus Fonds zegt dat als het openbaar vervoer niet rijdt mensen eventueel veel extra kosten moeten maken door bijvoorbeeld  het nemen van een taxi. Volgens Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging 'kunnen blinden en slechtzienden nu eenmaal niet met de fiets of de auto naar het stembureau en is er niet altijd alternatief openbaar vervoer zoals een regiotaxi beschikbaar'.
 
Blinden en slechtzienden moe(s)ten met de huidige stakingen soms al kilometers lopen om ergens te geraken. Dat levert vaak gevaarlijke situaties op, zegt Van Weerdenburg: 'Je kent de routes niet en moet misschien vaker oversteken dan je gewend bent. Een paar extra kilometers voelt voor een blinde aan als een heel eind.' De organisaties betwisten de eisen van de stakers (meer loon en lagere werkdruk) op zich niet, maar vragen zich af of langdurige stakingen het juiste middel zijn.
 
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaart in een reactie eveneens bezorgd te zijn over de aangekondigde staking op de verkiezingsdag, maar het stakingsrecht te respecteren. Een woordvoerder van de FNV, de grootste vakbond in Nederland, wist nog niet met zekerheid of de staking op die dag ook echt plaats gaat vinden. 'Er wordt nog overlegd tussen de bonden.'
 
Voor de goede goede orde: de stakingen betreffen het streekvervoer in Nederland. Denk daarbij aan busmaatschappijen als Arriva en Connexxion. Ook de Arriva treinen worden erdoor getroffen. De NS en de vervoersmaatschappijen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben hun eigen cao's en staken dus niet.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/03/2023 - ...