Duitse versie Sesamstraat krijgt nieuwe bewoonster die in rolstoel zit

21/03/2023
 
De Duitse versie van het kinderprogramma Sesamstraat krijgt vanaf de herfst 2023 een nieuwe bewoonster, Elin. Elin is een pop die een meisje van zeven jaar oud in een rolstoel representeert. Elin is geïnteresseerd in cijfers en techniek. Verder is ze soms ongeduldig wanneer dingen niet helemaal gaan zoals ze die in gedachten heeft.
 
De Norddeutsche Rundfunk zend het programma al 50 jaar uit. Volgens programmadirecteur Frank Beckmaan zijn in die 50 jaar al vele personages met verschillende huidskleur en achtergronden de revue gepasseerd. Het is volgens hem dan ook volkomen logisch dat de poppenwereld in Sesamstraat nu ook inclusiever wordt. Overigens waren er vroeger al kinderen met een beperking in het programma te zien. Elin wordt nu een vaste bewoonster.
 
De Duitse Sesamstraat wil een afspiegeling zijn van alle mogelijke kinderen. Bij het karakter Elin zal de rolstoel niet het overheersende element zijn, zegt René Schaar die let op inclusiviteit in de NDR programma's. De omroep wil via de pop juist het potentieel van mensen met een beperking zichtbaar maken.
 
Heb je geen NDR op je tv? Elin maakt in de herfst ook haar opwachting in Sesamstraat op internet. Lees nog iets meer over Elin bij de Frankfurter Allgemeine.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/03/2023 - ...