Mogelijke doorbraak onderzoek naar MS

16/02/2023
 
MS, Multiple Sclerose, gaat veelal gepaard met pijnlijke ontstekingen van spieren en gewrichten. Neurowetenschappers van Virginia University denken de veroorzaker van die ontstekingen te hebben gevonden.
 
De wetenschappers vermoeden na proeven met muizen dat een eiwit in het darmweefsel de schuldige is aan het ontstaan van ontstekingen bij MS. In de darmen verblijven miljoenen bacteriĆ«n, virussen, gisten en schimmels. Tezamen vormen zij het zogenaamde microbioom dat de darmwand gezond moet houden en je een goede weerstand geeft. Bij mensen met MS verstoort de arylkoolwaterstofreceptor, een eiwit, de goede werking van het microbioom met als gevolg het ontstaan van de ontstekingen. Bij het blokkeren van het eiwit in de proefmuizen kwamen veel minder galzuren en andere metabolieten vrij in het microbioom. De ontstekingen namen daardoor aanzienlijk af. Natuurlijk is er nog meer onderzoek nodig.    
 
Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen (Stichting MS Research). Tot nu toe is geen behandeling mogelijk en probeert men de symptomen te bestrijden. De oorzaak van een van die symptomen lijkt nu gevonden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/02/2023 - ...