Mensen met mentale problemen verouderen fysiek sneller

28/03/2023
 
Wetenschappers van King's College in Londen concluderen na onderzoek dat mensen met mentale problemen zoals depressie, bipolaire stoornis of angststoornissen fysiek sneller verouderen dan zou moeten gezien hun eigenlijke leeftijd. Het verschil bedraagt bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis zo'n twee jaar. 
 
De wetenschappers bestudeerden 168 metabolieten in een databank met gegevens van meer dan 100.000 personen. Onder de personen van wie bekend was dat ze met mentale problemen kampten, bleek het metabolietenprofiel in het bloed beduidend ouder dan mocht worden verwacht op basis van hun leeftijd. Metabolieten zijn de organische tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in het lichaam van de mens. 
 
Mensen met mentale problemen lopen een groter risico op lichamelijke klachten als hart- en vaatziekten of diabetes. Ook hun levensverwachting ligt een stuk lager (tien jaar voor mannen en zeven jaar voor vrouwen). De snellere veroudering lijkt een deel van die lagere levensverwachting te verklaren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/03/2023 - ...