'Toegankelijkheid loont' thema van Week van de toegankelijkheid 2023

02/10/2023
 

 
 
 
Van 2 t/m 6 oktober is het weer de Week van de toegankelijkheid. In vele Nederlandse gemeenten vragen gehandicaptenorganisaties en patiƫntenplatforms aandacht voor een toegankelijke samenleving. Dit doen zij in de vorm van allerlei activiteiten: rondleidingen, webinars, workshops, voorstellingen, etc.
 
De officiƫle opening van de Week van de toegankelijkheid vindt plaats door de online lancering van de eerste aflevering van de videoserie 'Maak Nederland toegankelijk!' van filmmaker Mari Sanders. Hierin volgt hij Casper, Feng en Mirthe in hun inspanningen Nederland meer toegankelijk te maken. Wat verder gedurende de week allemaal in het land te doen valt, vind je terug in de agenda op de site van de Week van de toegankelijkheid. Ook gedurende de week kunnen daar nog activiteiten aan worden toegevoegd.
 
Foto: Bratislava ligt weliswaar niet in Nederland, maar dit lijkt mij nuttig om ook in die Nederlandse steden te introduceren waar nog trams rondrijden die niet zijn aangepast voor personen met een beperking. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Den Haag. In Bratislava zie je op het beeldscherm bij de haltes of de eerstvolgende tram geschikt is voor mensen met een beperking (rolstoelsymbool voor de tijdsaanduiding) of niet. Trams in Bratislava die geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking zijn trouwens ook gelijk toegankelijk voor blinden/slechtzienden en doven/slechthorenden. Het lijkt me niet al te moeilijk die aanduiding ook in Nederland te introduceren. Mijn gratis tip om Nederland toegankelijker te maken :-). 
 
Copyright tekst en foto: Johan Peters, 02/10/2023 - ...