Op wereldreis met kinderen voordat ze niet meer kunnen zien

13/09/2022
 
Drie van de vier kinderen van het Canadese koppel Edith Lemay en Sebastien Pelletier hebben de zeldzame genetische aandoening retinits pigmentosa. Deze zorgt er na verloop van tijd voor dat zij hun gezichtsvermogen verliezen. De ouders besloten een jaar vrijaf te nemen en met hun kinderen op wereldreis te gaan, zodat ze nu nog zoveel mogelijk van de wereld kunnen zien
 
De kinderen Mia, Colin en Laurent mochten aangeven wat ze graag wilden zien tijdens de reis. Mia wilde paardrijden. Laurent sap drinken op een kameel. Maart dit jaar begon de wereldreis in Namibiƫ. De kinderen aanschouwden daar van dichtbij olifanten, zebra's en giraffen. Achtereenvolgens deed het gezin Zambia, Tanzania, Turkije, Mongoliƫ en Indonesiƫ aan. Vader Sebastien zegt dat de ouders de kinderen dingen willen laten zien die ze thuis niet kunnen zien. Ze hopen de kinderen zo onvergetelijke ervaringen en beelden voor de rest van hun leven mee te geven.
 
Retinits pigmentosa,veroorzaakt een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen. Waarschijnlijk halverwege hun leven zullen Mia, Colin en Laurent volledig blind zijn. Of er moet tegen die tijd een behandeling mogelijk zijn. Uiteraard hopen de ouders daar op. Wie het gezin op de wereldreis wil volgen, kan dat doen via Facebook of Instagram.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/09/2022 - ...