Nieuw akkoord over toegankelijkheid Nederlands ov

20/07/2022
 
Koepelorganisatie Ieder(in) meldt dat de vervoerders en de overheid na de zomer hun handtekening zetten onder het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV. In dit akkoord staan afspraken om het ov beter toegankelijk te maken. In 2040 moet het Nederlandse ov 100% toegankelijk zijn volgens het akkoord.
 
Het nieuwe bestuursakkoord legt vast welke toegankelijkheidsmaatregelen wanneer moeten zijn gerealiseerd. Zo moeten alle bus-, tram- en metrohaltes uiterlijk in 2040 toegankelijk zijn. Op treinstations met toiletten moet per 1 januari 2025 minstens één van deze toiletten toegankelijk zijn voor mensen met beperking en deze moet ook makkelijk vindbaar zijn. Er lopen momenteel onderzoeken naar de ontoegankelijkheid van buurt- en lijnbussen. De norm voor dit type vervoer moet worden dat ze standaard toegankelijk zijn. Dit geldt ook voor nieuwe nog te ontwikkelen vormen van ov. Ten slotte moet uiterlijk in 2025 op ieder treinstation betrouwbare reisassistentie aanwezig zijn.
 
Na de zomer zetten de betrokken partijen dus hun handtekening onder dit bestuursakkoord. Zo valt te lezen in een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/07/2022 - ...