Wetenschappers zitten op het verkeerde spoor inzake genezing Alzheimer

24/01/2022
 
Alzheimer treft steeds meer mensen wereldwijd. Alhoewel wetenschappers een goed beeld hebben van hoe de cognitieve stoornis ontstaat, lukt het ze tot op heden niet een passende remedie daartegen te ontwikkelen. 'We zitten op het verkeerde spoor', zegt Anne Robinson, Hoofd Chemische Engineering van Carnegie Mellon. 
 
Het begint allemaal bij het tau proteïne. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld hersenletsel, kan dit proteïne in de hersenen zich verkeerd gaan gedragen. Tau zorgt er normaal voor dat neuronen in de hersenen zich stabiliseren. Neuronen verplaatsen zich in het hele brein en zo verspreidt tau zich eveneens. Zolang het niet beschadigd is, is er niets aan de hand. Is de proteïne wel beschadigd, dan veroorzaakt het schade in de hersenen tijdens de verspreiding.
 
Wetenschappers hebben tot nu toe steeds gekeken hoe de verspreiding van niet goed functionerend tau in de hersenen kan worden tegengegaan door te bestuderen hoe tau zich aan cellen hecht. Zo zou de beschadiging van hersencellen tot een zo klein mogelijk gebied beperkt kunnen blijven. Dat is een foute redenering, zegt Robinson nu. Er is niet één specifieke manier waarop een beschadigd tau proteïne zich aan een cel hecht. Er is daarom ook niet één manier om dat te verhinderen. Volgens Robinson is een cocktail van medicijnen nodig om tot resultaat te komen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/01/2022 - ...