Canadese wetenschappers ontdekken hoe glaucoom ontstaat

08/02/2022
 
Glaucoom is een oogziekte waarbij zenuwvezels van de oogzenuw verloren gaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, leidt dit tot blindheid. Wereldwijd hadden 80 miljoen mensen glaucoom in 2020. Canadese onderzoekers zeggen nu te hebben ontdekt hoe glaucoom ontstaat.
 
De retina (netvlies) heeft zuurstof en voedingsstoffen die in het bloed zitten nodig om goed te kunnen functioneren. Het transport daarvan naar de retina verloopt via cellen die verbonden zijn met haarvaten. Wanneer te weinig bloed wordt toegevoerd doordat de cellen beschadigd zijn, raken ook de nanobuisjes waarmee de cellen communiceren beschadigd. Dit leidt vervolgens weer tot neurovasculaire schade die uiteindelijk resulteert in glaucoom.
 
Een overvloed aan calcium ligt aan de basis van de beschadiging van de cellen die in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de retina. Die overvloed aan calcium veroorzaakt een lagere bloedtoevoer naar de cellen. Wanneer de hoeveelheid calcium in de cellen opnieuw in evenwicht is, is het mogelijk dat de aangerichte schade zich herstelt en dat zo vasculaire en neurologische beschadigingen die optreden bij glaucoom worden hersteld.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/02/2022 - ...