Kinderen met autisme ontwikkelen sociaal-emotionele vaardigheden via app

01/04/2021
 
Kinderen met autisme hebben moeite met het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om emoties te herkennen. Tot nu toe proberen therapeuten hen om emoties te leren herkennen via afbeeldingen op kaartjes en foto's. Dat kan binnenkort anders. Digitaal via de app Emoface.
 
Emoface is ontwikkeld door de Roemeense Adela Barbulescu die in Frankrijk computer science studeert. Voor haar thesis ontwierp zij Emoface, een app met 3D avatars die allerlei emoties uitdrukken. Het voordeel van de app boven de gebruikelijke iconen, plaatjes en foto's is dat de emoties nu veel natuurlijker en dynamischer te zien zijn. Dit zorgt ervoor dat kinderen makkelijker en spontaner emoties kunnen herkennen en erop anticiperen. 
 
Emoface is ondergebracht in een start-up. Het eerste ontwerp bevat 150 oefeningen en toont vooral de basisemoties. De app heeft momenteel 600 beta gebruikers in vijf landen en is twee jaar lang uitgetest in Frankrijk. Deze maand komt er een Roemeense versie beschikbaar. Het ligt voor de hand dat de app daarna verder wordt uitgerold in de rest van Europa, bij gebleken interesse erin.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/04/2021 - ....