Gekweekte miniatuur breinen bootsen ontwikkeling Parkinson na

07/09/2021
 
Onderzoekers in Singapore zijn erin geslaagd kleine mini-breinen te kweken met stamcellen en neuronen die zich in de hersenen bevinden. Met de mini-breinen willen ze onderzoeken hoe de ziekte van Parkinson zich in de hersenen ontwikkelt en hoe dat proces kan worden afgeremd.
 
De processen in de hersenen die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson zijn moeilijk te bestuderen bij proefdieren. Parkinson kenmerkt zich door een afname van de neurotransmitter (boodschapper) dopamine. Dopamine maakt het mogelijk dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Die onderlinge communicatie is belangrijk bij onder andere de beweging van het menselijk lichaam. Ook de karakteristieke prote├»ne klontjes oftewel Lewy bodies die bij Parkinson pati├źnten in de hersenen zijn terug te vinden, ontbreken bij proefdieren zoals muizen. Daarom besloten de Singaporese onderzoekers om zelf mini-breinen te kweken.
 
Die mini-breinen of ornanoids staan de onderzoekers toe processen in menselijke hersenen te bestuderen. Momenteel zijn ze vooral nieuwsgierig naar hoe de Lewy bodies in de hersenen zich vormen en of een medicijn kan worden ontwikkeld om dat tegen te gaan. Het gebruik van organoids kan ook nuttig zijn bij de bestudering van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/09/2021 - ...