Gebruik van antidepressiva tijdens zwangerschap verhoogt niet de kans op kind met ASS

24/06/2021
 
Zwangere vrouwen die depressief zijn lopen meer kans een kind op de wereld te zetten met een autismespectrumstoornis (ASS). Amerikaans onderzoek onder zwangeren met depressieve of andere psychische klachten toont aan dat het gebruik van antidepressiva niet de oorzaak is van dat verhoogde risico.
 
De onderzoekers komen tot hun conclusie na de bestudering van gegevens van duizenden kinderen geboren tussen 2003 en 2011. De  kinderen werden onderverdeeld in drie categorie├źn: kinderen met ASS, kinderen met een ontwikkelingsachterstand en gezonde kinderen. Alle moeders hadden psychische problemen en gebruikten antidepressiva. Een derde van de onderzochte moeders was depressief voor of tijdens de zwangerschap en een kwart onder hen gebruikte in die periode antidepressiva.
 
De resultaten van de studie tonen dat zwangeren met depressieve klachten of andere psychische aandoeningen een tweemaal zo grote kans hebben een kind op de wereld te zetten met ASS of een ontwikkelingsachterstand. Het goede nieuws is dat de antidepressiva daar geen invloed op lijken te hebben. Zwangeren kunnen deze dus blijven innemen. De depressie zelf is de oorzaak van het verhoogde risico. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/06/2021 - ...