Grote gelijkenissen tussen hersenen mensen met downsyndroom en mensen met Alzheimer

16/11/2021
 
Mensen met downsyndroom krijgen op latere leeftijd vaak ook te maken met Alzheimer. Onderzoekers van Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute in San Diego (Californië) hebben nu voor het eerst ontrafeld welke gelijke moleculaire processen plaatsvinden in de hersenen van zowel mensen met downsyndroom als mensen met Alzheimer. Jerold Chun (foto) leidde het onderzoek.
 
Chun en zijn team onderzochten 29 hersenen van overledenen met downsyndroom. Daarvoor gebruikten ze een speciale techniek, single-nucleus transcriptomics, Deze techniek toont de RNA moleculen in solo cellen. RNA is een molecuul dat allerlei cellulaire processen regelt in elk levend wezen. Wat bleek? In de hersenen van personen met downsyndroom bevinden zich meer neuronen die de overdracht van elektrische signalen blokkeren dan stimuleren. Neuronen zijn een soort boodschappers tussen de hersenen en het zenuwstelsel. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kunt bewegen. Daarnaast blijken in de hersenen van mensen met downsyndroom veel cellen aanwezig die je ook terugvindt in hersenen van mensen met Alzheimer, zogenaamde microgliale cellen. Deze laatste cellen werden ook teruggevonden in de hersenen van jongeren met downsyndroom, nog voordat ze Alzheimer hadden ontwikkeld.Ten slotte vonden de onderzoekers in de RNA moleculen intra-exonische verbindingen die tot dan toe alleen in een bepaald type gen dat wordt gelinkt aan Alzheimer waren gezien.
 
Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat in de hersenen van zowel mensen met downsyndroom als Alzheimer nieuwe combinaties van cellen worden gevormd. Deze constatering is het uitgangspunt van verder onderzoek om het leven van mensen met downsyndroom te verbeteren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/11/2021 - ...