Twaalf halve finalisten meest toegankelijke gemeente van Nederland bekend

06/08/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De verkiezing van de meest toegankelijke gemeente van Nederland, georganiseerd door de VNG, is halverwege. Er zijn nu twaalf halve finalisten bekend. Daar moeten uiteindelijk vijf finalisten van over blijven.
 
De twaalf halve finalisten zijn (op alfabetische volgorde): Beek, Hardenberg, Harderwijk, Meierijstad, Noordenveld, Oude Ijsselstreek, Rotterdam, Sint Anthonis, Stein, Waalwijk, Westland, Zwolle. Rotterdam is dus de enige stad uit de Randstad en Zwolle is de tweede grotere stad. Voor de rest zijn het allemaal relatief kleine gemeenten. Logisch, zou je denken. Een kleinere gemeente is gemakkelijker fysiek toegankelijk te maken dan een grote stad. Maar het draait in deze verkiezing niet alleen om fysieke toegankelijkheid. Er wordt ook gekeken naar wat een gemeente doet om de inwoners met een beperking bij het alledaagse leven te betrekken. Inclusie. 
 
Alle 12 halve finalisten stellen zich op de site Meest toegankelijke gemeente van Nederland voor.  Er komen uit iedere gemeente diverse mensen aan het woord. Bestuurders en inwoners met een beperking die actief zijn rondom het onderwerp toegankelijkheid. Iedere Nederlander kan nog tot en met zondag 29 augustus stemmen op zijn/haar favoriet. De vijf beste gemeenten gaan daarna door naar de finale. Die is op 7 oktober wanneer een vakjury de uiteindelijke winnaar aanwijst tijdens de Week van de toegankelijkheid.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/08/2021 - ...