Luxemburg stad wint Access City Award 2022

04/12/2021
 
Luxemburg stad is verkozen tot meest toegankelijke stad binnen de EU en wint daarmee de Access City Award 2022. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie in samenwerking met het European Disability Forum (EDF).
 
Een jury van toegankelijkheidsexperts prijst de stad vanwege de vele innovatieve oplossingen en verbeteringen om de toegankelijkheid voor inwoners met een beperking op een hoger niveau te tillen. De stad volgt een 'Design for All' benadering die valt terug te zien op vele terreinen. Zo zijn de bussen die er rijden lagevloerbussen met hellingbanen die makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De bussen zijn verder voorzien van voorzieningen voor blinden en doven om de reizigers te laten weten welke halte er volgt. Verder raadpleegt de stad regelmatig haar inwoners over hoe de toegankelijkheid kan worden verbeterd. Ten slotte zijn raadsbesluiten voor iedere inwoner toegankelijk. Ze worden gecommuniceerd in gebarentaal, in gesproken taal en in transcriptie.
 
Op nummer 2 in de verkiezing eindigde dit jaar Helsinki en op nummer 3 Barcelona. De Portugese stad Porto kreeg een speciale vermelding voor het toegankelijk maken van de treinstations. Dit jaar is het The European Year of Rail. Ook Leuven verdiende een speciale vermelding voor haar inspanningen op het gebied van digitale toegankelijkheid. De Spaanse stad Palma werd dan weer geprezen voor de verbetering van de fysieke toegankelijkheid van haar stranden en parken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/12/2021 - ...