Nobi lamp ontdekt wanneer iemand binnenshuis valt en waarschuwt familie

12/01/2021
 
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn, lopen een groot risico binnenshuis te vallen. Wanneer ze alleen wonen en de val zodanig ernstig is dat de zelf niemand kunnen alarmeren, is er een probleem. De Antwerpse firma Nobi ontwikkelt momenteel een lamp die de val van een oudere kan detecteren en vervolgens via een app de familie waarschuwt.
 
De Nobi lamp werkt via krachtige processoren die in de lamp aanwezig zijn. Deze kunnen beelden analyseren en de positie van een lichaam bepalen. Zo stelt de lamp vast of iemand is gevallen of niet. Wanneer een persoon is gevallen, belt de lamp automatisch met familie/vertrouwenspersonen die vooraf in een app zijn opgeslagen. Dat kunnen er zoveel zijn als de bewoner wenst. Om de app van de Nobi in te stellen, is het wel noodzakelijk dat minstens één persoon de beschikking heeft over een Smartphone. De Nobi kent twee uitvoeringen: een grote, de Nobi, voor in de woon- of slaapkamer. De Nobita is kleiner en geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes en in vochtige ruimtes (badkamer).
 
De Nobi kan worden gebruikt bij zelfstandig wonende ouderen of mensen die slecht ter been zijn en in woonzorgcentra. In het laatste geval worden ook de personeelsleden opgenomen in de lijst van contactpersonen in de app. Het is de bedoeling dat de Nobi nog meer functies krijgt. Bijvoorbeeld detecteren of een oudere wel voldoende drinkt op warme dagen, of iemand zijn gedragspatroon verandert, luchtcontrole, inbraakdetectie en brandmelding.
 
Belangrijk om ten slotte op te merken, is dat de lamp nog niet op de markt is. Het product bevindt zich momenteel in de test- en ontwikkelingsfase. Tegen eind dit jaar moet de lamp verkrijgbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden op deze pagina. Op de site Nobi.life vind je alle informatie over de werking en functionaliteiten van de lamp.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/01/2021 - ...