Bij rampen door klimaatverandering zijn mensen met beperking vaak extra de pineut

04/11/2021
 
De Israëlische minister Karine Elharrar kon afgelopen maandag niet aanwezig zijn bij de officiële opening van de klimaatconferentie in Glasgow. De reden? Zij zit in een rolstoel en de zaal was niet rolstoeltoegankelijk. Mensen met een beperking lopen extra gevaar wanneer er zich een calamiteit voordoet die wordt veroorzaakt door klimaatverandering. De BBC somt een aantal voorbeelden op van over de wereld.
 
Niet direct een levensbedreigend gevaar, maar wel heel lastig is het verbod op plastic rietjes dat dit jaar is ingegaan in de EU. Plastic is slecht voor het milieu, dus een goede maatregel zou je denken. Maar er zijn mensen met motorische beperkingen die alleen goed kunnen drinken dankzij een plastic rietje.
 
Andere voorbeelden waar beleidsmakers onvoldoende bij stil staan. Mensen met schizofrenie nemen vaak medicijnen die hen minder goed hitte kunnen doen verdragen. Daardoor lopen ze een grotere kans op een beroerte. Mensen met een chronische longziekte zijn afhankelijk van ventilatoren. Wat doe je als de elektriciteit uitvalt door een brand of oververhitting, als gevolg van de klimaatverandering? Stel: er is een overstroming. Mensen moeten worden gered in opblaasbare roeibootjes. Die zijn niet toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Hoe krijg je zo iemand tijdig in de boot? 
 
Tijdens de klimaatconferentie zal er op sommige momenten aandacht zijn voor zulke vraagstukken. Voorvechters voor mensen met een beperking hopen dat overheden hierdoor meer zullen nadenken over specifieke maatregelen voor de doelgroep in geval van nood. Het voorval met de Israëlische minister bewijst voorlopig dat er nog veel moet gebeuren inzake bewustwording.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/11/2021 - ...