Franse moeder klaagt rappend de Franse staat aan om uitblijven hulp voor autistische zoon

29/06/2021
 
Lucie Michel is een Franse rap artieste, artiestennaam L'Originale K, en moeder van twee zonen. Malone , de jongste (9), is gezond geboren maar ontwikkelde op de leeftijd van 14 maanden een autismespectrumstoornis als gevolg van verkeerde vaccinaties en pesticiden die worden gebruikt in de wijnbouw vlak bij haar woning. Sindsdien voert Michel een strijd met de Franse overheid om goede zorg voor haar zoon en ondersteuning voor haarzelf.
 
Behalve autistisch is Malone ook epileptisch. Michel had noch ervaring met het een noch met het ander. Zij wordt door de neurologische toestand van Malone nu voor allerlei problemen gesteld. Het was moeilijk een passende school voor hem te vinden. Of een oppas, zodat zij zich ook met andere zaken kan bezighouden. Zo is zij voorzitter van Les Mamans Courage, een vereniging van moeders met autistische kinderen.
 
Michel maakt zich vooral boos over het feit dat er voor de kinderen, gelukkig, wel regelingen zijn maar dat de Franse overheid praktisch niets doet om de ouders te ondersteunen. Als rapper heeft zij de afgelopen jaren zo'n 20 songs opgenomen over deze problematiek. Je vindt ze hier. Een voorbeeld daarvan is deze. 
 
 
 Voor wie het Frans beheerst, is dit interview met haar interessant.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/06/2021 - ...