Stem voor de meest toegankelijke Nederlandse gemeente

17/05/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Vanaf vandaag kun je stemmen voor de verkiezing van Meest Toegankelijke Gemeente, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Alle Nederlandse gemeenten doen er automatisch aan mee en dus kan ook iedere Nederlander stemmen. Er zijn twee publieksrondes. Op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, kiest een vakjury de winnaar.
 
Nederland ratificeerde vijf jaar geleden de VN Conventie inzake Rechten van Personen met een Handicap. Daarin staat onder andere dat iedere persoon met een beperking zonder obstakels moeten kunnen winkelen, wonen, naar school gaan, etc. Anno 2021 is echter nog niet iedere Nederlandse gemeente goed genoeg ingericht voor mensen met een beperking. De verkiezing moet gemeenten hiertoe stimuleren. Verschillende BN'ers met een beperking doen de komende maanden verslag van de verkiezing, te weten: Eva Eikhout, Mari Sanders, Zjos Dekker, Wirin Jewlal en Deborah Cameron. 
 
In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders de toegankelijkheid van hun gemeente beoordelen aan de hand van een vragenlijst. De 12 best scorende gemeenten gaan door naar de halve finale. Het Nederlandse publiek kan uit die 12 finalisten dan de volgens hen vijf best toegankelijke gemeenten kiezen. Uit die vijf overblijvende gemeenten wordt op 7 oktober de winnaar gekozen. 
 
Stemmen, doe je op deze site.
 
Bronnen: MEE Rotterdam Rijnmond, VNG
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/05/2021 - ...