Pilots voor meer politieke betrokkenheid mensen met beperking

09/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
In Nederland zijn mensen met een beperking sterk ondervertegenwoordigd in politieke functies. Slechts 0,5% van de ongeveer 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een structurele functionele beperking. Daarom is het Ministerie van Binnenlandse Zaken twee pilots gestart om meer mensen met beperking een politieke functie te laten uitoefenen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voert de pilots effectief uit.
 
De ene pilot voorziet in specifieke financiƫle ondersteuning voor aankomende raadsleden. Veel mensen met beperking zien op tegen de hoge kosten die een politieke functie met zich kan meebrengen. In de pilot ontvangen de deelnemers maximaal 2.000 euro per persoon voor kosten zoals bijvoorbeeld extra/hogere vervoerskosten, kosten voor een tolk Nederlandse Gebarentaal, ADL-ondersteuning, etc. De tweede pilot draait om persoonlijke ondersteuning voor al zittende volksvertegenwoordigers. Zo'n persoonlijke ondersteuner kan bijvoorbeeld vergaderingen en dienstreizen voorbereiden, zodat de volksvertegenwoordiger zich op zijn/haar eigenlijke taak kan richten
 
GeĆÆnteresseerden voor deelname aan de pilots kunnen zich tot 1 mei 2021 aanmelden bij de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Voor deelname gelden wel enkele voorwaarden. Die staan vermeld op de site van de vereniging, samen met de contactgegevens.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/04/2021 - ...