Nederlandse webshops ontoegankelijk voor blinden en mensen met fysieke beperking

20/12/2021
 
Level Level, een Rotterdamse onderneming die websites, webshops en applicaties creĆ«ert, heeft 15 grote Nederlandse webshops onderzocht op toegankelijkheid voor blinden/slechtzienden en mensen met een lichamelijke functiebeperking die geen muis kunnen bedienen. Hun conclusie: er valt nog veel te verbeteren. 
 
De 15 onderzochte webwinkels staan in de Twinkle 100 en zijn grondig onderzocht op toegankelijkheid. Vanaf het accepteren van cookies tot en met het drukken op de betaalknop. De resultaten zijn niet hoopgevend. Bij meer dan de helft van de onderzochte winkels kon geen bestelling worden gedaan, of heel moeilijk, door iemand die blind is. Slechts een paar webshops hielden rekening met een fysiek beperkte bezoeker. Concreet scoorden Apple en H&M goed. Ikea, Zalando, Jumbo, About You, Hema, de Bijenkorf, Wehkamp en Mediamarkt hebben nog veel werk te verzetten.
 
Bij Level Level kun je precies nalezen hoe ze het onderzoek hebben uitgevoerd bij welke webshops (en waarom bepaalde webshops niet) en wat de resultaten per webwinkel zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/12/2021 - ...