Hiv medicijn helpt ook tegen maculadegeneratie

02/02/2021
 
Miljoenen mensen over de hele wereld krijgen op latere leeftijd last van maculadegeneratie. De macula lutea is de gele vlek in het netvlies waarmee men scherp ziet. De macula maakt het mogelijk om details te kunnen zien. Door het afsterven van de kegeltjes in de macula, lichtgevoelige cellen die contrast en kleuren waarnemen, neemt het scherpe zien af. Daardoor wordt bijvoorbeeld lezen of autorijden moeilijker. Onderzoeker Jayakrishna Ambati van de Universiteit van Virginia en zijn team hebben nu ontdekt dat een medicijn dat hivpatiënten gebruiken ook maculadegeneratie tegengaat.
 
Het betreffende medicijn staat bekend onder de naam NRTI, Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitors. Na bestudering van vier databanken van ziekenfondsen met duizenden gegevens concluderen Ambati en zijn team dat NRTI ook de kans op maculadegeneratie aanzienlijk vermindert. De onderzoekers ontdekten daarnaast hoe maculadegeneratie ontstaat. Een bepaald type DNA in het cytoplasma (= volledige inhoud van een cel) van het oog blijkt hiervoor verantwoordelijk. Dit stukje DNA doodt de de cellen die nodig zijn voor een goede werking van het netvlies. 
 
Ambati en zijn team dringen nu aan op verder wetenschappelijk onderzoek waarmee maculadegeneratie over enkele jaren wellicht tot het verleden kan behoren of in elk geval minder grote gevolgen zal hebben voor het gezichtsvermogen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/02/2021 - ...