SpeakSee helpt doven en slechthorenden groepsgesprekken te volgen

14/01/2020
 
Hoe kunnen doven/slechthorenden groepsgesprekken of vergaderingen volgen, als de andere deelnemers niet kunnen liplezen of de Nederlandse Gebarentaal/Vlaamse Gebarentaal niet beheersen? De Rotterdamse ondernemer Jari Hazelebach (foto) heeft het technische antwoord op die vraag gevonden. Zijn vinding SpeakSee komt dit jaar op de markt, vertelt hij in een interview met de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO NCW.
 
Beide ouders van Hazelebach zijn doof. Zij kunnen begrijpen wat de ander zegt via liplezen. Maar daarmee kan zijn vader, die technisch constructeur bij een technologiebedrijf is, vergaderingen op het werk niet goed volgen. Hij uitte daarover zijn frustratie tegenover zijn zoon die op zoek ging naar een oplossing.
 
Er bestaan al apps die alles wat door één persoon wordt gezegd als uitgewerkte tekst op een Smartphone of tablet doen verschijnen. Jari ontdekte echter al snel met zijn ook horende zus en ouders dat deze apps niet geschikt zijn voor groepsgesprekken. Dus moest de oplossing ergens anders liggen.
 
Eerst lijkt de oplossing te vinden bij een startup in San Francisco die een app heeft ontwikkeld om telefoons met elkaar te verbinden. Zijn ouders vonden het echter onpraktisch om aan iedereen te vragen of men de betreffende app wil downloaden. Uiteindelijk komt Hazelebach zelf met de oplossing. Samen met zijn compagnon Marcel van der Ven en een via crowdfunding bijeengesprokkeld startkapitaal van 150.000 euro ontwerpt hij SpeakSee. SpeakSee bestaat uit een app om gesproken taal uit te schrijven en microfoontjes met verschillende kleuren. Iedere deelnemer aan een gesprek heeft een andere kleur microfoon. De app schrijft hetgeen gezegd wordt uit in de betreffende kleur van de microfoon. Zo weet de dove/slechthorende persoon dus altijd wie wat zegt.
 
SpeakSee moet dit jaar op de markt komen. Een website met onder andere een volledige technische uitleg, in het Engels, is er al.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/01/2020 - ...