Nieuws


Independent living - donderdag 9 mei 2019

Ik was vandaag te gast bij Independent Living  Bulgarije. Allereerst woonde ik hun demonstratie voor het ministerie van Sociale Zaken en Arbeid bij inzake een betere wetgeving voor persoonlijke assistentie.
 
Bulgaren met een beperking die zelfstandig willen leven, kunnen dat niet met de huidige wetgeving. Die staat maar acht uur persoonlijke assistentie per dag toe. Onvoldoende als je gedurende de dag steeds hulp nodig hebt om ergens naartoe te gaan, uit je rolstoel moet worden geholpen om naar het toilet te gaan etc. Bulgaren met zo'n beperking verblijven nu in speciale voorzieningen waar dat nu ook weer niet nodig is. Tijd voor een betere wet dus
 
Het groepje actievoerders was niet groot. Belangstelling van de pers was er wel degelijk. In een gesprek na afloop zei de minister dat het niet hij was die de huidige wet had voorgesteld. Die was er gekomen op verzoek van ouders met een gehandicapt kind. Volgende week gaan partijen om de tafel zitten, maar bij Independent Living verwachten ze er niet veel van.
 
Die wens voor een betere regeling rondom persoonlijke assistentie komt ook terug in de interviews die ik later in de middag had. Met zeer mondige en veelzijdige Bulgaren met beperking. Dat is iets om naar uit te kijken hier op deze site. Ook naar foto's van de demonstratie. 

.


 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >