Ook VNG heeft bezwaren tegen uitbreiding Participatiewet

30/01/2020
 
Nadat vorige week Ieder(in), de koepelorganisatie van verenigingen voor mensen met een beperking, al duidelijk maakte dat het bezwaren heeft tegen de voorgenomen uitbreiding van de Participatiewet door staatssecretaris Tamara van Ark heeft nu ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laten weten grote bezwaren tegen die uitbreiding te hebben. Dat meldt het magazine Binnenlands Bestuur.
 
De VNG ziet drie grote struikelblokken in het voorstel. Ten eerste zou de gevraagde tegenprestatie van de uitkeringsgerechtigde voor het recht op een uitkering in de praktijk niet werken. De VNG refereert hierbij aan rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid die deze stelling moeten onderstrepen. Ten tweede past de manier waarop gemeenten door Van Ark verplicht zullen worden de tegenprestatie door de uitkeringsgerechtigde te laten uitvoeren niet binnen de principes van decentralisatie, zegt de VNG. Ten slotte zullen de klantcontacten verdrievoudigen, zo heeft de VNG berekend. Daar zijn nu onvoldoende klantmanagers voor aangesteld.  
 
De VNG eist minimaal een half miljard euro extra van de staatssecretaris, mocht zij haar zin toch door willen zetten. Het precieze benodigde bedrag zou moeten worden vastgesteld aan de hand van een gezamenlijk onafhankelijk onderzoek.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/01/2020 - ...