Toegankelijkheid musea gehandicapten tijdens en na corona

14/05/2020
 
Ten tijde dat ze door de coronacrisis gesloten waren, boden vele musea de mogelijkheid om virtueel een kijkje in het museum te nemen. Je zou denken dat dat ook een goede oplossing is voor mensen met beperking die niet zo makkelijk naar een museum kunnen. Toch constateerde Xandra Koster van Studio I Platform voor inclusiviteit nog veel toegankelijkheidsgebreken aan die online mogelijkheid, vooral voor blinden/slechtzienden en doven/slechthorenden.
 
De podcasts die veel musea maken, missen een geschreven versie voor mensen die niet of slecht kunnen horen. Of voor mensen zonder gehoorproblemen die liever lezen dan luisteren. De video's van de musea hebben meestal geen ondertiteling, waardoor doven/slechthorenden ze opnieuw niet kunnen volgen. YouTube heeft wel een standaard ondertiteling, maar daar zitten veel fouten in. De video's missen ten slotte ook een voice-over, zodat blinden en slechtzienden evenmin goed kunnen volgen wat er te zien valt.
 
Nog even en de musea mogen weer beperkt open. Studio I geeft op haar site zeven tips aan musea om online en offline de toegankelijkheid voor alle mensen met beperking te verbeteren. Die tips variëren van een toegankelijke website met daarop ook de fysieke toegankelijkheidsinfo op een centrale plaats vermeld tot het in dienst nemen van een persoon met een beperking voor een nieuw perspectief op dit onderwerp. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/05/2020 - ...