Taskforce Wonen en Zorg moet zelfstandig blijven wonen ouderen faciliteren

21/01/2020
 
De ministers Hugo de Jonge en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) hebben de Taskforce Wonen en Zorg in het leven geroepen. Deze taskforce moet gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgorganisaties samenbrengen in het streven ouderen en mensen met een ondersteuningsbehoefte zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Via passende huisvesting wordt zo het moment van opname in bijvoorbeeld een verpleeghuis uitgesteld.
 
In de taskforce zitten twee vertegenwoordigers vanuit de gemeenten, twee vanuit de woningcorporaties, twee vanuit de zorgorganisaties en twee vanuit het Rijk. De voorzitter is wethouder Hans Adriani, wethouder in Nieuwegein. De taskforce heeft een strakke deadline opgesteld om zo snel mogelijk resultaat te behalen. In 2020 moeten alle gemeenten een analyse maken waar zij voor staan met betrekking tot wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid voor ouderen en andere inwoners met een ondersteuningsbehoefte. In 2021 is het de bedoeling dat alle gemeenten prestatieafspraken maken om de in de analyse gesignaleerde uitdagingen aan te pakken. In de daaropvolgende jaren volgt dan de realisatie van die afspraken.
 
Het Rijk trekt 3 miljoen euro extra uit om gemeenten op weg te helpen met advies en in procesbegeleiding. De woningmarkt krijgt 1 miljard euro extra voor de bouw van nieuwe betaalbare woningen (sociale huur, middenhuur en goedkope koopwoningen) waar ook ouderen profijt van kunnen hebben.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/01/2020 - ...