Tweede type schizofrenie ontdekt

27/02/2020
 
Tot nu toe gingen neurologen ervan uit dat patiënten die lijden aan schizofrenie een tekort aan grijze materie in de hersenen hebben waardoor er ook minder hersenweefsel aanwezig is. Een studie door de Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania toont nu aan dat dit niet bij alle patiënten het geval is. Bij een aanzienlijke minderheid blijken de hersenen perfect in orde. 
 
In een onderzoek dat op drie continenten plaatsvond, werden de hersenen van 307 schizofreniepatiënten vergeleken met die van 364 personen zonder de ziekte. Alle proefpersonen waren ouder dan 45. Van de 115 patiënten met schizofrenie bleken de hersenen evenveel grijze materie te hebben als bij de gezonde personen. Daar was geen duidelijke verklaring voor te geven en zal onderwerp moeten zijn van verdere studie.
 
Schizofrenie is een stoornis in de hersenen die gepaard gaat met hallucinaties, waanbeelden en andere verstandelijke verschijnselen. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar, maar hun werking verschilt van persoon tot persoon. Met de ontdekking van het tweede type schizofrenie wordt het wellicht mogelijk de medicijnen meer toegepast op de betreffende persoon in te zetten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/02/2020 - ...