Obesitas bestrijden vraagt meer dan zeggen dat men moet afvallen

05/08/2020
 
Mensen die te zwaar zijn, krijgen standaard het advies dat men anders moet eten en meer bewegen. Maar zo ga je obesitas niet effectief te lijf, aldus een nieuwe Canadese richtlijn inzake obesitas.
 
De richtlijn is opgesteld door verscheidene Canadese gezondheidsorganisaties. Ximena Ramos-Salas, hoofd onderzoek en beleid bij Obesity Canada, is één van de auteurs. Volgens Ramos-Salas kijken dokters te veel naar lichamelijke factoren als de Body Mass Index om te bepalen of iemand te zwaar is. Vervolgens bevelen ze een dieet en beweging aan. Dat is niet de juiste methode stelt de nieuwe richtlijn, de vorige dateert nog uit 2006. Belangrijk naast gezonde voeding en meer bewegen zijn net zozeer adviezen om het psychisch welzijn te bevorderen: psychologische therapie, meditatie. Dokters zouden patiënten met obesitas moeten benaderen als patiënten met een chronische ziekte en hen niet de schuld geven van hun obesitas. 
 
Momenteel heeft één op de vier Canadezen obesitas, een verdrievoudiging in drie decennia. De nieuwe richtlijn zegt dat obesitas een chronische aandoening is die een leven lang blijft. Alleen zeggen dat men gezonder moet eten en meer bewegen, is dan ook niet voldoende. Sterker nog: 'Diëten werken niet', zegt Ramos-Salas. Mensen die gewicht verliezen dankzij een dieet krijgen dat gewicht na verloop van tijd altijd weer terug. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/08/2020 - ...