Dineren in Rome in een speciaal restaurant

Deze reportage uit 2018 over Locanda dei Girasoli is een momentopname. Via de link onderaan kun je op hun site zien hoe het restaurant tegenwoordig draait.
 
Ook mensen met een verstandelijke beperking wensen letterlijk deel uit te maken van de maatschappij, bijvoorbeeld door te werken. In Nederland en België zijn vele initiatieven om dit voor hen te realiseren. Deze initiatieven worden meestal georganiseerd door organisaties die voor de doelgroep werkzaam zijn en betreffen vaak werk in de horeca. In Rome vond ik een vergelijkbaar initiatief in de privésector: Locanda dei Girasoli.
 
 
Locanda dei Girasoli is een Italiaans restaurant waar mensen met downsyndroom werken. Het is gevestigd aan de Via dei Sulpici 117/H.  Het is niet eenvoudig het restaurant te bereiken. Je kan ernaartoe met metrolijn A, maar bereid je dan voor op een lange wandeling over slechte bestrating. Via dei Sulpici is een lange straat, maar niet in één rechte lijn. Soms verandert de straat ineens van naam. Verdwalen, is heel gemakkelijk .. Kortom: het is veel eenvoudiger om de auto te nemen.
 
 
Het restaurant opende in het jaar 2000 de deuren en vanaf het begin zijn mensen met downsyndroom er werkzaam geweest. Gedurende de eerste vijf jaar beheerden twee families het restaurant. Daarna geraakte het restaurant echter in de financiële problemen en moest het de deuren sluiten. Zo'n vijf jaar geleden maakte het een doorstart. De families maken geen deel meer uit van het management dat nu in handen is van het consortium SINTISI.
 
In totaal zijn tien personen met een verstandelijke beperking werkzaam in het restaurant. Negen hebben downsyndroom, één is autistisch. Het betreft twee vrouwen en acht jongemannen. De vrouwen doen de afwas en helpen met het schikken van de tafels. De jongemannen helpen bij het bedienen van de gasten. Francesco, bijvoorbeeld, voorziet de gasten van wijn.  
 
Francesco
 
De werknemers beschouwen elkaar als één grote familie. Ze appreciëren de sfeer op hun werkplek. Natuurlijk werken ze ook om geld te verdienen. Het restaurant betaalt alle werknemers een eerlijk loon. De medewerkers met downsyndroom worden niet via een speciale regeling gesubsidieerd en hebben allen een vast contract.  
 
In de weekenden is het het drukst in het restaurant. Op zaterdagen is het vaak volgeboekt met zo'n 120 gasten. De gasten zijn gewend aan de speciale bediening en gaan normaal met hen om. Onder het niet-gehandicapte personeel bevinden zich Linda en Ariana. Zij houden een oogje op de mensen met downsyndroom om te zorgen dat alles goed verloopt. 
 
Gedeelte van het personeel waaronder Ariana (oranje sweater) en
Linda (schort)
 
Mocht je ooit in Rome zijn en zelf een kijkje willen nemen (en de menukaart proberen natuurlijk): het restaurant is iedere dag geopend vanaf 19:30 uur. Website (alleen in het Italiaans): http://www.lalocandadeigirasoli.it/    
 
Copyright tekst en alle foto's: Johan Peters, september 2018 - ...