Italiaans onderzoek linkt Multiple Sclerose aan mate van luchtvervuiling

25/05/2020
 
Mensen die in stedelijke gebieden wonen, lopen een 29% grotere kans op het krijgen van Multiple Sclerose (MS) dan mensen in plattelandsgebieden. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het congres van de Europese Academie voor Neurologie.
 
Het onderzoek vond plaats in Noord-Italië onder meer dan 900 personen met MS. Het bleek dat in de afgelopen 50 jaar het aantal personen met MS daar is vertienvoudigd. Van 16 gevallen per 100.000 inwoners in 1974 tot bijna 170 gevallen per 100.000 inwoners nu. Ondanks het feit dat er meerdere factoren aan deze vertienvoudiging ten grondslag liggen, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat de toegenomen luchtverontreiniging een van de oorzaken is.
 
Het onderzoek keek vooral naar de hoeveelheid fijn stof in de lucht. In twee van de drie onderzochte gebieden lag de luchtvervuiling hoger dan wat er binnen de EU is toegestaan. Het is bekend dat fijn stof tot verschillende lichamelijke klachten kan leiden zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker. Met de huidige onderzoeksresultaten wil men nu via analytische studies kijken in welke mate luchtvervuiling een externe factor vormt voor het krijgen van MS. 
 
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. De symptomen en klachten verschillen per persoon en kunnen op velerlei gebieden voorkomen: fysiek en mentaal, inzake het bewegingsapparaat, gezichtsvermogen, spreekvaardigheid, seksualiteit etc. (Bron: Nationaal MS Fonds Nederland). 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/05/2020 - ...