Kinderen met handicap leven meer in sociaal isolement dan 70 jaar geleden

09/11/2020
 
Kinderen met een handicap leven te veel in een sociaal isolement. Sterker nog: de situatie is slechter dan 70 jaar geleden. Dat zegt stichting Het Gehandicapte Kind aan het begin van de Week van het Gehandicapte Kind.
 
De week wordt georganiseerd vanwege het 70-jarig bestaan van de stichting. Ter gelegenheid daarvan heeft de stichting onderzoek gedaan naar de situatie van kinderen met een beperking in 1950 en 2020. Waar de medische zorg sterk vooruit is gegaan, is de sociale participatie juist achteruit gegaan, aldus directeur Henk-Willem Laan in het NOS Radio 1 Journaal vanochtend. Hij zegt daarvan 'geschrokken te zijn'. 
 
De oorzaak van die achteruitgang ligt volgens de stichting in het feit dat kinderen met beperking tegenwoordig naar aparte (sport)verenigingen gaan en veelal op speciale scholen zitten. Daardoor komen ze minder in contact met niet-gehandicapte leeftijdsgenoten. Het gevolg is dat ze geen vriendjes in de buurt hebben. Bij de NOS kun je het verhaal van Marie-Claire Lanser (13) lezen. Zij heeft een aangeboren spierziekte.
 
Ik ben zelf 51 en heb vanaf mijn achtste een fysieke beperking. Ik heb het geluk gehad dat ik na het verkrijgen van mijn handicap terug kon keren op de lagere school en daarna gewoon naar de middelbare school kon en zelfs studeren. Evident was dat niet altijd, want noch lagere school noch middelbare school was aangepast aan een kind met een fysieke beperking. In mijn geval kon ik mij redden dankzij mijn mobiliteit en hulp van klasgenoten, waar nodig. Veel vrienden heb ik niet overgehouden aan mijn schoolperiode, maar eenzaam voelde ik mij eigenlijk alleen in de brugklas en tweede klas lagere school. Toen werd ik ook wel af en toe gepest om mijn beperking. Dat is dan weer de andere kant van het verhaal. We spreken over eind jaren 70/begin jaren 80.
 
Heb ik geluk gehad? Is het werkelijk zo erg gesteld met de sociale participatie van kinderen met een handicap? Reacties zijn welkom!
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/11/2020 - ...
 
P.S.: ik gebruik handicap en beperking bewust door elkaar. Er is nog steeds veel discussie over welke term het meeste recht doet aan het individu. Organisaties gebruiken officieel beperking. Ik heb geen moeite met handicap. Alhoewel ze een verschillende semantische betekenis hebben, zijn ze voor mij gelijk.