Elektroden in ruggengraat kunnen gevoel in armprothese stimuleren

21/07/2020
 
Mensen met een armprothese hebben geen gevoel wanneer ze iets aanraken of een bezigheid uitvoeren met de prothese. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Pittsburgh leert dat via elektroden in de ruggengraat dit gevoel kan worden gestimuleerd.
 
Het betreft een kleinschalig onderzoek. Vier mensen kregen elektroden in hun ruggengraat geplaatst die waren verbonden met een stimulator buiten het lichaam. Het onderzoeksteam zond vervolgens trillingen via de elektroden waarna de deelnemers op een tablet moesten bijhouden wat ze voelden. Alle deelnemers zeiden dat ze een gevoel ervoeren in hun arm of hand die ze missen. Drie deelnemers konden dat gevoel lokaliseren in een enkele vinger. Ook voelden ze een aanraking of een druk in het betreffende lichaamsdeel.
 
De methode van elektroden in de ruggengraat wordt al gebruikt bij mensen die veel chronische pijn hebben. De techniek is dus al bekend. De volgende stap is het ontwikkelen van een implantaat dat geheel in het lichaam kan worden geplaatst en dat nog nauwkeuriger gevoelens kan oproepen in de prothese.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/07/2020 - ...